9.12.2013

Ylihumun Hilppa opissa

Lokakuun lopussa saimme lainaan ystäväni Outi Laitisen jämpti nartun Hilpan. Nella tassujen kiusatessa yksi pitkä jahtipäivä oli viikonloppuna tarpeeksi neidolle joten tilaa opiskelijalle oli.
Neitokainen tulikin hyvin juttuun Fanin kanssa ja sai hyviä vinkkejä. Metsällä käytiin ja aloitettiin hirvihommat melkein nollasta. Haku oli suht pientä mutta intoa kuitenkin piisasi. Metsää Hilppa sitten näkikin useasti ja sai sitten vihdoin ekan kunnon hirvikontaktin ja tämä hittäytyikin sitten ajoksi. No sitten parani hakulenkit ja vihdoin löytyi haukulla kestävät hirvet. Neito saikin niitä sitten useamman tunnin paukuttaa ennen karkkoa. Hyvin seurasi ja kuono ummessa.

Tämän jälkeen into vain lisääntyi ja hakulenkit pitenivät pian parhaimmillaan 20km pituisiksi. Hienosti neito oppi pitämään neljää helgeäkin haukussa ja seuraili mainiosti. Loppu ajasta aina kun koiran laski niin elukat löytyivät ja haukku raikasi. Joten koulutus onnistui mainiosti, joskin hiottavaa on aina. Nyt neito oppi että haukulle ei kannata mennä henkseleitä paukutellen vaan aloitta vienosti maukuen ja siintä haukkuun siirtyen.
Ampumatilaisuuksiakin saatiin mutta kaatoa ei valitettavasti neidolle saatu.
Haukkutiheys oli neidolla kohdillaan kun paukutti 110-100 haukkua minuttissa pari ekaa tuntia sitten 70-80 haukkuun siirtyen.
Kuntokin kohosi ja ylimääräiset muuttuivat lihaksiksi ja kestävyyttä tuli. Pari päivässä kun matkamittariin tuli 40km.Hilpan kanssa yhteistyömme päättyi Elimäen ladyhaukkuihin. Siellä kuitenkin yhteistylkyvytön hirvi ampaisi pitkän karkon(10km) eikä jäänyt haukulle. Joten 25,5p tuli plakkariin ja koeura avattiin niin ohjaajalle kuin koiralle.

Hilppa sai kyllä pauloihinsa kaikki ketkä se tapasi. Aivan superluonne ja nyt itsevarmuuttakin tuli metsäkäyntien yhteydessä aimo annos lisää. Sangen ihana jämytypy siis on kyseessä. Kiitokset Outi Laitiselle Hilpan "lainasta". Toivon mukaan seuraavissa kokeissa on helget kohdallaan sillä ainesta tytössä on vaikka mihin! Niin ja Fanikin toivoo että Hilppa taas tulee meille kylään jatkossakin. ;)


Ei kommentteja: